• Print

L’ICO rep el premi plata del ‘Desafiament 2020 de la salut pel clima’ que atorga la Xarxa Global d’Hospitals Verds i Saludables

Des de l’any 2013, l’Institut Català d’Oncologia impulsa l’ús racional de les energies en el seu centre de l’Hospitalet (Hospital Duran i Reynals). El cost d’electricitat s’ha reduït en un 26% i el de gas natural en un 39%, el que significa que s’ha estalviat un total de 515.000 euros.

28/03/2018 12:03
GGHH

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha estat guardonat amb el premi plata dels ‘Climate Champion Awards’ en la categoria de reducció de gasos d’efecte hivernacle (energia). Aquests premis, que són part de la iniciativa ‘Desafiament 2020 de la salut pel clima’ de la Xarxa Global d’Hospitals Verds i Saludables, presenten l’Institut Català d’Oncologia com un líder global del moviment cap a una atenció sanitària intel·ligent envers el clima. Els ‘Climate Champion Awards’ reconeixen l’esforç per reduir les emissions de diòxid de carboni, l’eficiència energètica, les energies renovables i la resiliència climàtica.

En l’actualitat, el ‘Desafiament 2020 de la salut pel clima’ compta amb 160 participants, que representen els interessos de més de 14.000 hospitals i centres de salut en 24 països. Els proveïdors d’atenció mèdica en hospitals, sistemes de salut i institucions governamentals de salut de més de 20 països, ja s’han unit al ‘Desafiament 2020 de la salut pel clima’ i s’han compromès a prendre mesures significatives.

L’ICO impulsa un Programa de Gestió Ambiental

Des de l’any 2013, l’Institut Català d’Oncologia impulsa l’ús racional de les energies en el seu centre de l’Hospital (Hospital Duran i Reynals). L’any 2015 es va posar en marxa el contracte d’eficiència energètica amb l’empresa Veolia, en virtut de la qual s’executa el conjunt de millores en les instal·lacions de l’edifici dirigides a obtenir la màxima eficiència en el funcionament de les mateixes. També es va promoure l’ús responsable per part dels usuaris i els professionals de la institució.

Els resultats d’aquesta política han estat ben clars: l’any 2017 es va tancar amb una reducció en el consum d’electricitat - la principal font d’energia de l’hospital- del 16,52% i una reducció en el consum de gas natural del 23,87%, sempre en referència als consums del 2013. Aquestes reduccions d’energia es tradueixen en importants estalvis econòmics. El cost d’electricitat s’ha reduït en un 26% i el del gas natural en un 39%, el que significa que s’han estalviat un total de 515.000 euros.

Des de l’any 2017, l’ICO ha impulsat un Programa de Gestió Ambiental que ratifica el compromís de la institució de minimitzar l’impacte ambiental de la seva activitat, racionalitzar l’ús de recursos energètics i fomentar la prevenció de la contaminació i el desenvolupament sostenible, tal i com s’estipula a la Política de Responsabilitat Social Corporativa.

El canvi climàtic i la salut

El canvi climàtic està agreujant un ampli ventall de problemes de salut a tot el món. Segons les xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el canvi climàtic provocarà entorn de 250.000 morts l’any entre 2030 i 2050. Concretament, es planteja que hi podria haver una multiplicació de casos d’estrès tèrmic, diarrea mortal, desnutrició a causa a la disminució de rendiments agrícoles en algunes regions, així com a la propagació de la malària a causa de l’extensió de les zones on es reproduiran els mosquits que porten la malaltia.

El cost directe d’aquests efectes, segons l’OMS, seria de dos a quatre mil milions de dòlars l’any abans del 2030. D’altra banda, un informe del Banc Mundial del maig del 2017, s’estima que al món s’emeten un 5% de gasos d’efecte hivernacle (GEH). Davant d’aquestes perspectives alarmants, hi ha iniciatives en el sector salut que impulsen mesures de prevenció i promouen actuar per disminuir l’impacte de la seva activitat en el clima, com és el cas de l’organització “Salut sense dany”, que forma part dels Hospitals Verds i saludables.