• Imprimeix

Conveni entre IJC-IGTP-ICO: Un pas cabdal en la recerca contra la leucèmia al Campus Can Ruti

L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) firmen un conveni de col·laboració per impulsar la recerca científica de la leucèmia i d’altres hemopaties malignes.

05/04/2017 10:04
Leucèmia

L’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) han signat un conveni de col·laboració científica per tal de poder realitzar projectes de recerca globals i interdisciplinaris centrats en la leucèmia i les altres malalties hematològiques malignes. Aquest és un gran pas per a la recerca en leucèmies, ja que permetrà que els diferents equips de recerca de l’Institut Josep Carreras accedeixin a un gran volum de mostres i a la possibilitat de col·laboració amb els metges assistencials per poder estendre la recerca a totes les seves fases: clínica, translacional i bàsica. A la vegada, els clínics podran partir de la superespecialització dels investigadors més bàsics, com els biòlegs i els bioquímics per perfeccionar les teràpies que apliquen.

L’ICO és actualment el centre oncològic de referència per a més del 45% de la població adulta de Catalunya. Acull cada any prop de 5.000 nous pacients de leucèmia i altres hemopaties malignes i té cura de més de 16.000 pacients en diverses fases de tractament.

Per poder fer una recerca de qualitat i examinar i extreure resultats de tots els subtipus de malalties oncohematològiques, no només les més prevalents, és fonamental poder accedir a una gran quantitat de mostres de pacients. Una de les finalitats és poder obtenir més volum d’anàlisi i també més qualitat en la recerca.

La leucèmia o els limfomes són tipus de càncer relativament freqüents en adults, afecten unes 5.000 i 7.000 persones respectivament cada any a l’Estat espanyol. Existeixen desenes de subtipus de leucèmia diferents i més de 30 subtipus de limfomes. Això fa que algunes d’aquestes malalties siguin absolutament minoritàries, fet que suposa encara més dificultats per a la recerca si no s’aconsegueix un nombre de mostres important.

L’acord ha estat signat pel Dr. Manel Puig, director científic de l’IGTP; la Dra. Candela Calle, directora general de l’ICO, i el professor Evarist Feliu, director científic de l’IJC. Segons el professor Evarist Feliu de l’IJC aquest conveni: “És un nou impuls a la important recerca científica que s’està portant a terme en les tres institucions. Des de l’IJC, seguim avançant dia a dia en l’estudi de les leucèmies i altres malalties oncològiques de la sang i aquesta aliança ens ajuda a sumar esforços en el desenvolupament de projectes de recerca clínica, translacional i bàsica”.
Aquest conveni mostra igualment un esperit d’equip i una garantia de futur en la recerca de les malalties hematològiques malignes a Catalunya. Catalunya disposa de molts hospitals de referència en aquestes dolències i, entre ells, un dels més importants és la xarxa d’hospitals de l’ICO (ICO Hospitalet, ICO Badalona, ICO Girona i ICO Tarragona i Terres de l’Ebre). Per aquest motiu, tenir aquest centre com a soci estratègic és de vital importància per a l’Institut de Recerca Josep Carreras, que, per la seva banda, és un dels principals centres de referència en l’àmbit mundial exclusivament dedicats a la lluita contra aquestes malalties.

Aquest conveni de col·laboració també proposa un escenari adient per als assajos clínics que persegueixen fonamentalment dos objectius: contribuir a millorar el tractament del càncer i oferir als pacients les millors alternatives terapèutiques, amb l’avaluació de noves estratègies en els tractaments.

La leucèmia
Cada any es diagnostica leucèmia a unes 5.000 persones a l’Estat espanyol. D’altra banda, altres hemopaties malignes com els limfomes o el mieloma múltiple afecten respectivament 7.000 i 2.000 nous pacients cada any al nostre país. I, pel que fa als nens, la leucèmia és el càncer infantil més freqüent amb una incidència del 30% dels càncers pediàtrics.
Les leucèmies, juntament amb altres hemopaties malignes, són un dels reptes més importants en l'estudi i el tractament dels càncers de l'espècie humana. De fet, han representat i continuen representant un model de càncer curable. No és estrany, doncs, que els dos càncers que en el moment actual som capaços de guarir en una gran proporció de malalts siguin la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) en nens i el limfoma de Hodgkin.