• Imprimeix

El Campus de Bellvitge acull l’exposició ‘Maria Sklodowska-Curie, una polonesa a París’

La iniciativa s’emmarca dins el compromís de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge de visibilitzar el paper de la dona en la ciència. La mostra estarà exposada 15 dies a l’Hospital Duran i Reynals, seu de l’ICO i l’IDIBELL, i 15 dies a l’Hospital de Bellvitge.

27/09/2017 10:09
Expo Marie Curie

Les institucions del Campus de Bellvitge acullen l’exposició ‘Maria Curie, una polonesa a Paris’. Aquesta exposició itinerant s’ha portat des de Madrid gràcies a la iniciativa de l’Institut Català d’Oncologia amb la col·laboració de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge per tal de visibilitzar el paper de la dona en la ciència. Creada amb la col·laboració del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, i les ambaixades de França i Polònia, l’exposició té com a objectiu difondre la vida i obra de la científica en motiu del 150è aniversari del seu naixement.

L’exposició romandrà exposada:
-Hospital Duran i Reynals: Del 20 de setembre al 5 d’octubre. Al passadís central del 2on pis de l’Hospital Duran i Reynals.
-Hospital U. Bellvitge: Del 5 d’octubre al 19 d’octubre. Al vestíbul de l’edifici de Consultes Externes

Una mostra per a reivindicar la figura de Marie Curie
L’exposició mostra la vida de la científica a través de vint plafons i es divideix en cinc seccions. Les tres primeres fan un recorregut per la vida de la il·lustre científica, la quarta mostra la seva vinculació amb l’estat espanyol a través de tres viatges que hi va realitzar i la cinquena els seus descendents.

En els vint panells que conformen l’exposició es pot veure la seva entrega a la investigació, el seu constant i laboriós treball al laboratori així com la seva faceta més humana i solidària. Destaca en aquest recorregut la desconeguda labor durant la Primera Guerra Mundial, conduint el famosos “cotxes Curie” amb els que feia radiografies a milers de soldats facilitant així la tasca d’extracció de projectils i bales que van evitar moltes amputacions i que va salvar moltes vides.

Maria Sklodowska-Curie
Maria Sklodowska-Curie (Varsòvia, 1867-Sallanches, 1934) va ser física i química polonesa pionera en els estudis de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L’any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l’aïllament del radi pur.

Marie va ser nacionalitzada francesa i va ser una ciutadana activament lleial al seu no país. De fet, el 20 d’abril de l’any 1995, les seves despulles van ser solemnement traslladades al Panteó dels Homes Il·lustres de França i es va convertir en la primera dona, nascuda fora de França, que ha rebut aquest honor.

De totes maneres ella mai va perdre la seva identitat polonesa, i el primer element químic que va descobrir, al 1898, el va anomenar Poloni com a homenatge al seu país d’origen. En homenatge a ella, el dia 7 novembre- data del seu naixement- va ser declarat el Dia Mundial de la Física Mèdica.