• Imprimeix

L’ICO i Pallapupas impulsen un programa pioner per a millorar el benestar dels pacients oncològics adults

És la primera vegada, dins l’estat espanyol, que pallassos professionals d’hospital treballen per millorar el benestar dels pacients adults en un centre hospitalari oncològic.

20/06/2017 11:06
Pallapupes

L’ONG de pallassos d’hospital Pallapupas i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) l’Hospitalet han posat en marxa un programa pioner a l’estat espanyol consistent en la visita de pallassos professionals d’hospital per tal de millorar l’estat emocional dels pacients oncològics en edat adulta que són atesos en aquest centre oncològic de referència.

L’activitat de pallassos d’hospital de Pallapupas a l’ICO l’Hospitalet es va iniciar en fase de prova el mes d’octubre de l’any 2015 a la planta d’Oncohematologia. Un any més tard (octubre del 2016) es va ampliar a l’àrea de Consultes Externes i, ja com a programa establert, s’ha incorporat aquest passat mes de gener a Oncologia Radioteràpica. Després de comprovar que els pallassos encaixaven en els processos de malaltia en pacients adults, l’activitat s’ha consolidat amb una gran acceptació i complicitat, tant per part dels pacients com per part del personal sanitari.

Durant el 2016, prop de 4.000 persones, entre malalts i familiars, s’han beneficiat de la intervenció dels pallassos professionals de Pallapupas a l’ICO. Aquesta activitat a l’ICO s’emmarca dins la Política de Responsabilitat Social Corporativa de la institució i que s’alinea amb el seu valor ‘Pensem com a pacient’.

Un programa pioner en tot l’estat espanyol
És la primera vegada, dins l’estat espanyol, que pallassos professionals d’hospital treballen per millorar el benestar dels pacients adults en un centre hospitalari oncològic.

El programa, que consisteix en la visita regular de pallassos professionals d'hospital al centre, és el primer a l’estat espanyol que es posa en pràctica amb pacients d’edat adulta. En ell, els pallassos interactuen i improvisen amb els pacients a partir de la metodologia pròpia de Pallapupas, basada en l'humor i el teatre.

Amb aquesta acció es persegueixen quatre objectius principals:

1.Millorar el benestar emocional dels pacients oncològics i dels seus familiars.

2.Reduir la por, l’ansietat i l’estrès dels pacients hospitalitzats i les seves famílies.

3.Reduir la percepció del temps d’espera a l’hospital.

4.Crear un ambient que redueixi la tensió emocional a l’hospital.

Aquests objectius constituiran els eixos d'investigació de l’estudi que avaluarà la tasca de Pallapupas amb pacients oncològics que es durà a terme durant el segon semestre d'aquest any i que conclourà amb els indicadors resultants que permetran conèixer l'impacte del programa de pallassos d'hospital professionals amb pacients adults d'oncologia.

L’humor com a teràpia davant la malaltia
Segons la directora i fundadora de Pallapupas, Angie Rosales, amb aquesta activitat es vol generar un canvi positiu en les persones que estan patint una malaltia, millorant el seu estat emocional, amb l’humor com a recurs per superar i créixer en l’adversitat, i afegeix, “l’humor és un recurs poderós per superar la malaltia, ja que ens permet relativitzar-la i rebaixar la seva carrega de dramatisme”. Per Rosales, l’humor té cabuda inclús en les situacions més difícils: no només els infants, sinó que els adults també necessiten aquest recurs que, sense cap mena de dubte, els ajuda en el procés d’afrontament de la malaltia. “L’humor ens fa més forts i lliures enfront el dolor”, conclou la directora de Pallapupas.

Per la seva part, la directora d’Estratègia i Projectes i impulsora de la iniciativa a l’ICO, Ana Rodríguez, remarca que els Pallapupas contribueixen a la humanització de l’hospital i a la prevalença del subjecte per sobre de la malaltia. Per a Rodríguez, “aquest objectiu és, precisament, el que persegueix el programa de l’ICO ‘Conviure amb el Càncer’, el fil conductor del qual és actuar més enllà de la malaltia” i afegeix “entre tots volem desenvolupar un hospital diferent, amable, proper i que tracti a les persones amb la mateixa cura i passió que com tractem a la malaltia”.