• Imprimeix

Dos terços del càncer són conseqüència de la mala sort?

Responsabilitzar la mala sort de l'aparició del 65% de 31 tipus de tumors diferents ha suscitat una gran controvèrsia en el món oncològic.

26/01/2015 09:01
Responsabilitzar la mala sort de l'aparició del 65% de 31 tipus de tumors diferents ha suscitat una gran controvèrsia en el món oncològic.

Fa poques setmanes es difonia la notícia que dos terços dels càncers són conseqüència de la mala sort. La informació sorgia a partir d'un estudi que publicava Science, i que estava encapçalat per Cristian Tomasetti i Bert Vogelstein, del Centre de Càncer Kimmel de la Universitat Johns Hopkins. Diversos professionals i, fins i tot, la IARC, l'Agència Internacional per a la Recerca en Càncer, van fer notes per matisar el tema (vegeu la nota de la IARC).

Tres experts de l'ICO també han elaborat una nota d'aclariment:

Responsabilitzar la mala sort de l'aparició del 65% de 31 tipus de tumors diferents ha suscitat una gran controvèrsia en el món oncològic. Tomasetti i Vogelstein, de la Universitat Johns Hopkins, assenyalen una relació directa entre el risc de patir determinats càncers i el número total de divisions que pateixen les cèl·lules mare normals del teixit que el pateix. Segons els seus càlculs, dos terços de les varietats de tumors estudiats estarien relacionats amb mutacions aleatòries produïdes durant les fases de divisió cel·lular sense correspondència amb factors ambientals o hereditaris.

Una altra forma de veure-ho és concloure que encara existeix un gran número de tumors en els quals les causes encara no han estat completament aclarides. Qui hagués dit fa vint anys que tots els càncers de coll d'úter i el 20% dels d'orofaringe tenien un virus inductor? Per què algun dels tumors associats a la "mala sort" segons aquests autors canvien d'incidència en poblacions que emigren de continent?

El que sí que ens sembla clar, una vegada llegit amb atenció l'article de Science i alguns dels comentaris que ha suscitat, és que hem d'acorralar la malaltia des de tots els angles. És necessari prevenir-ne l'aparició mitjançant l'abandonament del consum de tabac, dietes incorrectes, prevenció de la insolació i el sedentarisme, evitar algunes infeccions inductores del càncer mitjançant les vacunacions de la població contra el virus de l'hepatitis i el del papil·loma, mantenir les campanyes de diagnòstic precoç útils i, finalment, incrementar una investigació proactiva de la cerca de nous factors causals, única manera de prevenir i tractar eficaçment els tumors.

És una tasca àrdua que professionals sanitaris i societat civil hem de realitzar conjuntament.

Josep Ramon Germà, adjunt a la direcció general de Coneixement i Recerca
Esteve Fernández, cap de la Unitat de Tabaquisme
Xavier Bosch, cap del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer

26 de gener de 2015